Op de vraag of je nog zorgen moet maken over ‘duplicate content’ op je website zegt Matt Cutts, hoofd van Google Webmasters, nee!

Vroeger werd hier nogal veel over gesproken en was het absoluut ‘NOT DONE’. Je liep de kans om als SPAM-website aangemerkt te worden. Tegenwoordig bestaat 20 – 30% van het internet uit gedupliceerde content. Conclusie is dat je dit niet altijd kan voorkomen. Het ontstaat redelijk makkelijk wanneer iemand bijvoorbeeld een blog artikel citeert en daar vervolgens naar linkt.

Wat doet Google met gedupliceerde content?

Google wil altijd de zoek kwaliteit zo hoog mogelijk houden. Wanneer Google dus op je website meerdere pagina’s tegenkomt die gedupliceerde content hebben dan bestaat de kans dat slechts 1 pagina in de zoekindex wordt opgenomen. De overige pagina’s worden dan genegeerd.

Wanneer ben je wel aan het SPAMMEN?

Gedupliceerde content is dus niet erg op je website tenzij je manipulerend, op een verkeerde manier of bewust misleidend probeert te zijn. Google vindt dat deze pagina’s dan geen toegevoegde waarde hebben. Een aantal voorbeelden kunnen zijn:

  • Ga op je blog geen content via een RSS feed ophalen, met als bedoeling geautomatiseerde inhoud te genereren.
  • Bij het maken van landingspagina’s gebruik geen standaard teksten waarbij je alleen 1 of 2 zoekwoorden telkens aanpast.

Conclusie

Duplicate content heeft dus geen negatief effect op je zoekresultaten tenzij je op een manipulerende manier betere plekken in Google probeert te verwerven. Wel is het goed om de hoeveel gedupliceerde content op je website zo laag mogelijk te houden.

Bekijk zelf de video van Matt Cutts over duplicate content

Ben je zelf benieuwd naar het advies van Matt Cutts? Bekijk hieronder de video zelf een geef je mening over dit onderwerp.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.