Als het op zoekmachine optimalisatie of SEO aankomt voor je website dan kan alle informatie op het web een beetje overweldigend zijn. Daardoor kan het zijn dat je het er dan bij laat zitten. Een goed begin hoeft echter niet zo moeilijk te zijn. In dit artikel laat ik je een aantal optimalisatie zaken zien die je zelf gemakkelijk kan uitvoeren.

De On-site SEO basis

De belangrijkste elementen voor SEO optimalisatie spelen zich af op je eigen website. Misschien heb je ook wel eens gehoord van link building maar zonder een goede on-site basis optimalisatie zal link building veel minder effectief zijn. Hieronder het absolute minimum wat je met betrekking tot on-site optimalisatie op je website en vooral op de homepage moet doorvoeren.

Een gouden regel voor optimalisatie van je website

Het belangrijkste met optimaliseren is dat je niet overdrijft. Je bent misschien geneigd om heel veel keywords op je pagina te plaatsen maar dat is niet het doel. Sterker zelfs, Google heeft een over optimalisatie boete dat is gericht op websites die teveel keywords gebruiken op een willekeurige pagina. Dus houd het simpel en gebruik niet meer dan 5 zoekwoorden of zoektermen om een pagina te optimaliseren.

Als je hulp nodig hebt bij het zoeken van goede zoekwoord combinaties neem dan een kijkje bij de Keyword Planner van Google.

Titel element

Het titel element op iedere pagina verteld Google waar de pagina over gaat. Een titel zou niet langer moeten zijn dan 70 karakters inclusief de naam van het merk of bedrijf. Daarnaast bevat een goede titel de betreffende zoekwoorden gerelateerd aan het onderwerp van de pagina.

<title>De title van de pagina</title>

Het titel element wordt tussen de head elementen geplaatst en staat boven in de code. De titel herken je in Google meestal aan de grote blauwe links in de zoekresultaten.

De titel element van een web pagina

Meta omschrijving

De meta omschrijving op elke pagina geeft Google iets meer informatie over het onderwerp van de betreffende pagina. Houd je bezoeker in gedachten wanneer je een meta omschrijving gaat schrijven. Dit is namelijk het gedeelte onder de titel in Google’s zoekresultaten pagina.

Meta omschrijving van een web pagina

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe de meta omschrijving van deze pagina duidelijk omschrijft waar deze pagina over gaat. Daarnaast zie je de gezochte zoekwoorden in de meta omschrijving terugkomen. Die zijn namelijk dik gedrukt! Gebruik daarom de naam van je bedrijf of merk zowel in de titel als in de meta omschrijving. Dit helpt de bezoeker bij het kiezen van de juiste pagina in de zoekresultaten.

Gebruik je WordPress?

Als jouw website draait op het WordPress platform dan heb je geluk! Er zijn namelijk een aantal super handige plugins te verkrijgen die het werk erg makkelijk voor je maken. Een plugin die ik standaard altijd gebruik is WordPress SEO by Yoast.

Interne links

Hoewel titel en meta omschrijving de meest belangrijke on-site SEO elementen zijn hebben we een paar andere elementen die je ook niet mag vergeten. Zorg er voor dat je deze ook opneemt in jouw website.

Link building is niet alleen bedoelt voor externe links maar is ook erg belangrijk voor je eigen website. Dit heet dan ook interne link building. Door links op te nemen in je content kan je de zoekmachines helpen je website beter te leren kennen.

De header elementen

De header elementen of kopteksten gebruik je om je content op te delen en leesbaarder te maken voor bezoekers. Zoekmachines gebruiken echter de headers ook om te bepalen welke onderdelen van de pagina het belangrijkste zijn. Headers of kopteksten komen in 6 verschillende formaten, namelijk:

<h1> <h3> <h3> <h4> <h5> <h6>

Door goed gebruik te maken van headers in je content worden je pagina’s beter gestructureerd. Zorg er voor dat belangrijke zoekwoorden in je headers gezet worden.

Geef afbeeldingen een alt tag mee

Als je afbeeldingen op je website gebruikt en met name in je content maak dan ook gebruik van de zogenaamde alt tags. Alt tags helpen zoekmachines afbeeldingen op je website beter te begrijpen. Aangezien computers geen plaatjes kunnen bekijken geef je door middel van zoekwoorden of een omschrijving aan wat op de afbeelding te zien is.

Dikgedrukte woorden

Dit is een onderdeel waar je niet in wilt overdrijven maar af en toe is het goed een belangrijke woord of zoekterm in je tekst dik- of vetgedrukt te maken. Zo geef je ook de lezer of bezoeker aan dat dit belangrijke informatie bevat.

Waarom heb je content nodig?

Als je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO dan weet je dat content optimalisatie belangrijker is dan ooit! Goede content op je website zorgt voor een prettige gebruikerservaring maar helpt zoekmachines ook bepalen of jouw website goed moet scoren.

Het geheim van content optimalisatie is kwalitatieve content op je website plaatsen. Met kwalitatieve content bedoel ik tekst wat niet volgepropt is met zoekwoorden om alleen zoekmachines blij te maken. Schrijf je teksten met name voor je bezoekers. Hier kijkt Google met name naar! Denk ook aan deze dingen:

  • Een blog of nieuws rubriek op je website bij houden
  • Tutorials of hulp artikelen
  • Podcasten of video’s plaatsen
  • Een kennisbank of veelgestelde vragen integreren

Voor goede content op je website zorgen kan een grote investering zijn maar het is het dubbel en dwars waard. Bezoekers zullen dit enorm gaan waarderen en zullen het dan delen via Social Media wat leidt tot nog meer bezoekers op je website.

Off-site optimalisatie (ofwel Link building)

Link building is waarschijnlijk een van de meest besproken onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Het doel is om andere websites te laten linken met die van jou. Je kan het zien als stemmen, hoe meer websites naar jouw website linken hoe meer stemmen er zijn. Google vertaalt dit naar populariteit van je website wat ook wel Pagerank wordt genoemd. Er zitten echter een aantal haken en ogen aan bij het linken naar andere websites.

  • De links moeten een goede anchor tekst hebben. Dit wil zeggen dat de omschrijving van een link ook de juiste zoekwoorden of zoektermen moeten bevatten. Alleen een link als bijvoorbeeld www.revealit.nl is niet voldoende. Beter zou zijn om de link als volgt te omschrijven: “Maatwerk WordPress website laten ontwikkelen door Revealit“.
  • Het onderwerp van een website is ook relevant. Als de website van een dierenasiel zou linken naar de website van een dieren speciaalzaak dan is het onderwerp relevant aan elkaar. Dit zorgt ook voor een kwalitatieve link. Links die afkomstig zijn een startpagina met heel veel links zal minder kwalitatief zijn.

Er zijn een aantal verschillende links te benoemen wanneer je met link building bezig houdt.

  • Organische links: dit zijn links waar je niet om hoeft te vragen en zijn ook meteen de meest kwalitatieve links. Zo nu en dan schrijf ik een blogartikel over een gadget waarbij ik link naar hun website. Bijvoorbeeld deze: Mijn beste investering van dit jaar!
  • Whitehat: Dit zijn feitelijk links die ook van goede kwaliteit zijn. Hier kan om gevraagd zijn of zelf verkregen hebben.
  • Blackhat: Links die vaak afkomstig zijn van spam websites of ‘Link farms’. Ze zijn vaak van slechte kwaliteit en deze moet je eigenlijk zien te voorkomen.

De meeste mensen zullen het moeilijk vinden om goede links te verkrijgen. Daarom is link building een populaire dienst bij SEO bedrijven. Er zijn wel een aantal manier om aan goede links te komen.

  • Begin met ‘gast bloggen’ op andere websites die populair zijn. Naast goede links zal je ook daardoor gezien worden als autoriteit!
  • Vraag om een link vanaf gerelateerde bedrijven (niet concurrenten). Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waarmee je samenwerkt. Wellicht hebben zij een link pagina en willen ze jouw website hier wel benoemen.
  • Link vanaf Social Media website zoals Facebook, Twitter, LinkedIn of Foursquare.

Hoe kan Google+ je helpen

Over Social Media profielen gesproken… als je doel is om in Google heer en meester te worden dan moet je zeker ook voor een Google+ profiel zorgen. Google’s eigen sociale netwerk kan zorgen voor een betere positie in de zoekmachines. Wanneer ik dan in Google zoek dan wordt mijn profiel foto ook bij de links geplaatst. Dit zorgt voor een betere conversie. Binnenkort zal ik hier uitgebreid over gaan schrijven hoe je Google+ authorship kan verkrijgen.

Google authorship in SERP's

Meer weten of deel je mening!

Ben je wat anders tegen gekomen op het internet en wil je daar meer over weten. Of wil je graag je mening geven over dit onderwerp laat dan een persoonlijke reactie hieronder achter. Je krijgt altijd antwoord!

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.