Begin van dit jaar lanceerde Google een nieuwe online tool namelijk, Google Pagespeed (Google Labs Pagespeed). Hiermee kan je online via je browser de laadsnelheid van je website of specifieke URL meten.

Het gerucht ging al langer ten ronde dat Google meer wilde doen met de snelheid van websites. Inmiddels is dit ook een rankingfactor voor Google. De laadsnelheid van je website is dus erg belangrijk voor de positie in de zoekresultaten van Google en daarom wil je jouw website zo optimaal mogelijk hebben.

Inmiddels gebruik ik zelf dagelijks en voor alle nieuwe projecten, voordat deze gelanceerd worden, Google Pagespeed. Waarom lees je verderop!

Google Pagespeed

Google Pagespeed dashboard.

Analyseer je website

Als je op de homepage van Google Pagespeed bent aangekomen is de grote invoer balk het eerste wat je opvalt. Daar voer je straks de URL van je website in die je wilt analyseren. Google geeft ook de mogelijkheid om je website in een desktop of mobiele weergave te analyseren.

Nadat je de URL hebt ingevoerd en Google de website of pagina heeft geanalyseerd kom je op de resultaten pagina terecht. Hier worden alle punten in 4 categorieƫn verdeeld (hoge prioriteit, gemiddelde prioriteit, lage prioriteit en suggesties). Deze vind je aan de linker kant van de pagina (zie afbeelding hieronder).

Google Pagespeed resultaten pagina

Klik om te vergroten!

  1. Suggesties om de website of pagina te optimaliseren.
  2. Uitkomst van de analyse. Je ziet een score van 0-100.
  3. Uitleg over de suggesties.

Waarom is snelheid nog meer belangrijk?

In 2010 deed Compuware een onderzoek bij meer dan 1000 internet gebruikers. Daar kwamen de volgende conclusies uit:

  • 32% van de bezoekers verlieten een website wanneer deze meer dan 5 seconden moest inladen.
  • 67% van de mensen gaven aan dat ze wekelijks tegen trage websites aanlopen.
  • 37% van de ondervraagden komen niet snel op een trage website terug.
  • 27% zegt dan ze sneller naar een concurrerende website zullen gaan.

Bekijk hier nog meer feiten over laadsnelheid van websites (pdf)

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creƫren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.