Enige tijd geleden werd mij de vraag gesteld hoe je het beste zoekwoorden in je pagina’s kan verwerken. De vraag luide: “Ik lees dat je de zoektermen waarop je gevonden wilt worden op je eerste pagina moet zetten. Klop dit? en moet deze zichtbare tekst zijn?”. Absoluut een goede vraag. Laat ik beginnen met 2 dingen die je goed moet onthouden bij SEO.

  1. Bouw je website voor je bezoeker en niet voor Google.
  2. Zorg dat iedere pagina uit relevante inhoud bestaat ten opzichte van het onderwerp van die pagina.

De 3 wetten van Asimov

Waarom deze twee dingen erg belangrijk zijn kom ik zo op terug maar ik wil eerst een klein uitstapje maken. Ken je Asimov’s 3 wetten van robotica? Zo niet, dan is hier de link: Three Laws of Robotics. Deze 3 wetten vormen samen namelijk een kring die je niet kan omzeilen. Dit geldt dus ook voor de 2 regels of wetten die ik je hierboven geef. Wanneer je bij het schrijven of het optimaliseren van een pagina deze twee regels toepast dan speel je altijd eerlijk!

Tekst mag je nooit verbergen!

Laat ik het heel simpel zeggen, tekst mag je nooit verbergen voor je bezoekers. Je moet jezelf de volgende vraag stellen: “Als ik onzichtbare tekst plaats op mijn website, maak ik de website dan voor een bezoeker of voor Google?” Het antwoord lijkt me duidelijk want een bezoeker heeft niks aan onzichtbare tekst. Zo kan je al heel veel SEO vragen makkelijk oplossen en geloof me, het werkt! Wanneer je onzichtbare tekst gaat plaatsen, dan heb je waarschijnlijk de intentie om teksten vol te proppen met relevante zoekwoorden die door Google alleen gelezen kan worden. Google slimmer dan je denkt. Google leest de code en ziet dat je text onzichtbaar is. Deze scam wordt ook wel ‘Hidden text‘ genoemd.

Je zoektermen

De andere vraag of je zoektermen op de eerste pagina moet zetten is vrij eenvoudig uit te leggen. Voor een zoekmachine bestaat er eigenlijk geen eerste pagina. Natuurlijk kennen mensen allemaal wel de homepage van een website, vaak is dit bijvoorbeeld domeinnaam.nl. Google komt echter nooit alleen via de voordeur van je website binnen. Google volgt namelijk links die verspreid zijn op het internet. Zo kan het dus dat andere pagina’s worden geïndexeerd. Uiteraard geldt dit ook voor bezoekers, wanneer iemand zoekt via Google dan komen ze meestal via een andere pagina binnen dan de homepage. Een eerste pagina is dus relatief en niet absoluut. Je kan beter praten over landingspagina’s. Hier heb je vast wel eens van gehoord! Een landingspagina kan feitelijk iedere pagina zijn op je website. De inhoud van deze pagina moet dus, hier komt ie…relevant zijn aan het onderwerp van die pagina. Hieronder een voorbeeld.

Als je een pagina gaat schrijven over katten (het onderwerp) dan moet de tekst (de inhoud) ook over katten gaan! Simpel toch? In eerste instantie zorg je gewoon voor een goed en leesbare tekst wat je bezoeker én doelgroep van je website kan begrijpen. Volg je de stappen hierboven dan ben je al goed op weg naar een website die goed is voor je bezoeker en dus ook voor Google.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.