Ga ik de SEO voor mijn onderneming zelf doen of ga ik het uitbesteden? Wat zijn de kosten en baten wanneer ik het zelf ga doen? Levert het mij meer op wanneer ik SEO ga uitbesteden? Allemaal vragen die aanwezig zijn bij bedrijven die zelfstandig SEO willen gaan toepassen.

Waar dien je als ondernemer rekening mee te houden

Bedrijven die zelfstandig SEO willen gaan toepassen, dienen rekening te houden met het feit dat het een tijdrovend gebeuren is om SEO op een goede manier toe te passen. Ikzelf vergelijk het zelf doen van SEO met de administratie van een bedrijf. In het begin is het nog best te doen, vervolgens komen er allerlei opdrachten, eventueel personeel door groei en merk je dat je niet meer echt toekomt aan je administratie of dat het zelfs te complex gaat worden. Vanaf dat moment kies je er meestal voor om een administrateur in te huren of te gaan uitbesteden aan een accountant.
SEO is wanneer je voldoende tijd hebt best goed zelfstandig te leren en uit te voeren, alleen wanneer je tijd tekort komt om je SEO kennis bij te houden en uit te breiden, wordt het allemaal een blok aan je been en komt de ontwikkeling/positie groei van je website stil te staan. Dit resulteert vaak in verlies van behaalde posities en dat is zonde van alle geinvesteerde uren.

Je hebt dan als onderneming twee opties:

  1. Je gaat alsnog op zoek naar een SEO bedrijf die het van je gaat overnemen.
  2. Je neemt iemand met kennis van SEO in dienst en/of je leidt iemand op.

Mening / Visie

In beide gevallen is mijn visie dat je jezelf alle tijd en meestal ook geld kunt gaan besparen door direct een gesprek aan te gaan met een SEO bedrijf en je wensen aan te geven. Hierdoor hoef jij als ondernemer geen tijd te steken in het opleiden van jezelf of een personeelslid, waardoor je veel tijd, dus geld overhoudt om andere ondernemerszaken aan te pakken.
Hiernaast bespaar je jezelf ook nog eens alle uitvoerende SEO uren die je erin moet stoppen om bepaalde resultaten te gaan halen. Uiteraard betaal je deze uren wel aan het SEO bedrijf, maar je hebt zelf je handen vrij om bijvoorbeeld nieuwe/meer opdrachtgevers binnen te halen voor jouw onderneming, waardoor je in mijn ogen over een langere termijn alleen maar meer omzet haalt.

Advies

Het belangrijkste advies wat ik wil meegeven is, dat je voordat je de keuze maakt om zelfstandig SEO te gaan toepassen eerst documenteert en afweegt of het de tijdsinvestering waard is om dit zelf te gaan doen.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.