Matt Cutts legt in deze video een aantal handige Google zoektips uit die weinig mensen denk ik kennen. De verschillende manieren die ik je hieronder geef zullen het zoeken voor je verbeteren en kom je zodoende sneller tot de informatie dat je zoekt.

Exact zoeken

Stel je bent op zoek naar een persoon, bijvoorbeeld: Koning Willem Alexander. Wat Google normaal gesproken doet is opzoek gaan naar alle afzonderlijke woorden in documenten en websites. In het voorbeeld zullen dit dus de woorden: koning, willem, alexander zijn. Door je zoekwoorden tussen aanhalingstekens (” “) te plaatsen zoek je dus op een exacte term. Hiermee wordt alleen maar naar pagina’s gezocht die deze exacte zoekterm hebben.

Google zoektips - Exact zoeken met Google.

Zoekwoorden uitsluiten

Zoekwoorden uitsluiten in je zoekopdrachten kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld opzoekt bent naar informatie over koffie zetten maar zoekresultaten wilt uitsluiten met het woord apparaten. Voeg dan een minteken (-) toe achter het woord dat je wilt uitsluiten.

Google zoektips - Zoekwoorden uitsluiten.

Synoniemen uitsluiten

Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op telefoon dan wil Google je graag helpen. Zo krijg je altijd een aantal woorden of synoniemen die bij je zoekopdracht passen. Maar wil je alleen zoeken op het woord telefoon plaats dan een plusteken (+) voor het woord. Daarmee sluit je alle synoniemen en suggesties van Google uit.

Google zoektips - Synoniemen uitsluiten.

Gericht zoeken binnen een domeinnaam

Zoeken binnen een domeinnaam kan makkelijk zijn wanneer je alleen de abonnementen wilt weten van bijvoorbeeld t-mobile.nl. Dit kan je makkelijk doen door site:domeinnaam.nl zoekwoord in te toetsen.

Google zoektips - Gericht zoeken binnen een domein.

Gericht zoeken binnen een TLD

Een TLD staat voor (Top Level Domain) en daarmee wordt de .nl of .com van een domeinnaam bedoelt. Je kan dus ook gericht zoeken binnen een TLD door site:.nl zoekwoord in te toetsen. Handig wanneer je online shopt voor een boek maar je wilt alleen webshops uit Nederland als resultaat krijgen.

Google zoektips - Gericht zoeken binnen een Top Leven Domain.

Zoeken in folders van een website

Laatste tip is het zoeken in specifieke folders. Wanneer je opzoek bent naar een Doodle van Google dan kan je bijvoorbeeld zoeken in de folder google.com/doodles door site:google.com/doodles Van Gogh in te toetsen.

Google zoektips - Zoeken in een folder van een domein.

Bekijk de video zelf

Hieronder heb ik de video geplaatst waar Matt Cutts zelf uitlegt hoe alles werk in Google.

Deel je mening

Hoe zoek jij in Google? Heb jij ook handige manieren van zoeken? Deel je kennis en reageer op dit artikel!

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.