Je hoort en leest het wel eens vaker dat iemands Twitter account gekraakt is. Velen van ons letten vaak niet op de URL als ze via een link naar Twitter worden gestuurd. Maar hackers zijn slim en intuïtief bij het verzinnen van nieuwe manieren om zo achter je account gegevens te komen. We hebben het hier over phishing, een term dat je wel eens vaker hoort. Vooral bij banken komt dit voor.

Je hebt misschien net als ik je Twitter account zo ingericht dat wanneer je door iemand gevolgd wordt je dan een e-mail ontvangt. De notificatie mail die je ontvangt is dan niet van Twitter zelf maar lijkt er sprekend op. Je bent nieuwsgierig en klikt op de link en denkt dat je bij Twitter uitkomt. Uiteraard ben je dan nog niet ingelogd en wordt je vervolgens gevraagd om dat te doen. Kijk altijd eerst goed naar de URL in je browser. Daar moet altijd iets van http://twitter.com staan. Als je iets ziet dat bijvoorbeeld lijkt op http://twitter.hacker.com/ dan ben je niet op de Twitter site aangekomen maar op een website die als twee druppels water er op lijkt. Log je in met je gebruikersnaam & wachtwoord dan heb je zojuist je account gegevens prijs gegeven. Ik zal je in dit artikel een aantal praktische tips geven om je account zo goed mogelijk te beveiligen.

Gebruik een sterk wachtwoord

Gebruik een sterk wachtwoord met minstens 10 letters en cijfers. Maak ook gebruik van speciale tekens en hoofdletters. Probeer ook per account een ander wachtwoord te gebruiken en niet voor alles hetzelfde. Mocht dan iemand om wat voor reden dan ook je wachtwoord te pakken krijgen dan is het heel makkelijk om andere accounts zoals Facebook, Hyves enzovoorts ook te kraken.

Stel een https verbinding in

Normaal worden alle verbindingen op het internet via een zogenaamde http verbinding afgehandeld. Wat je moet weten is dat een http verbinding voor het lezen van een blog of het bekijken van een website prima is. Maar wanneer je gevraagd wordt om ergens jezelf in te loggen dan wil je dit het liefst altijd via een https verbinding doen. De ‘s’ staat voor secure en dus daarmee veilig doordat alle gegevens eerst versleuteld worden voordat ze over het internet worden verstuurd. De kans dat een hacker op deze manier achter je gegevens kan komen is nu wel heeeeel erg klein geworden. Dit kan je bij Twitter heel makkelijk doen door als je bent ingelogd te gaan naar ‘instellingen’ – ‘account’ en dan te kiezen voor Altijd HTTPS gebruiken.

Instellingen voor Twitter

Klik op Instellingen in het uitklap menu.

Twitter account

Klik op het account tabblad

Twitter HTTP verbinding optie

Zorg dat je ‘HTTPS gebruiken’ hebt aangevinkt.

Is jouw account gekraakt?

Mocht jouw account gekraakt zijn dan geeft Twitter 2 oplossingen:

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.