Irritante berichten op Facebook die vermoedelijk automatisch verstuurd worden, misleidende reclame of niet gewilde applicaties die je vrienden lastig vallen. Jouw Facebook account kan op vele verschillende manieren gekraakt worden door bijvoorbeeld, gestolen wachtwoorden via onbeveiligde WIFI netwerken te verzamelen of je door middel van een ‘Like’ of ‘Inlog button’ door te sturen naar een fake Facebook pagina waarna je jouw gegevens achterlaat. Hoe kan je jouw account hier tegen weren? Door wat beveiligingsaanpassingen in te stellen binnen je account. Je gaat naar Account -> Account instellingen.

Een wachtwoord kiezen

De makkelijkste wachtwoorden om te kraken zijn wachtwoorden die een geboortedatum of iets dergelijks bevatten. Kies daarom een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers. Geef hackers geen kans om bij toeval je wachtwoord te raden.

Stel ‘Veilig browsen’ in

Door deze functie in te schakelen wordt alle informatie dat je deelt versleuteld zodat krakers niet kunnen meekijken of afluisteren. Dit herken je aan de https:// in de URL (adresbalk) van je browser. Let hier dus goed op!

Controleer je HTTPS verbinding

Let op de https in de URL balk van je browser.

Stel ‘Meldingen over aanmelding’ in

Door het instellen van deze melding ontvang je een SMS of een e-mail iedere keer wanneer er geprobeerd wordt om op je account in te loggen via een andere apparaat (bijvoorbeeld: een PC, mobiele telefoon, iPad enzovoorts). Zo maak je het dus onmogelijk dat onbevoegden toegang kunnen verkrijgen tot jouw account, al hebben ze zelfs je wachtwoord. Uiteraard moet dan het apparaat nog niet zijn toegevoegd aan deze lijst.

Meldingen over je aanmeldingen

Maak een keuze uit meldingen per e-mail of SMS.

Stel ‘Aanmeldgoedkeuringen’ in

Het goedkeuren van verschillende apparaten waarmee je toegang wilt verkrijgen. Hiermee ontvang je iedere keer er via een nieuw apparaat wordt ingelogd een SMS bericht met daarin een code. Facebook zegt hierbij nooit zelf naar deze gegevens te vragen.

Aanmeldingsgoedkeuring

Zorg dat je deze functie hebt geselecteerd.

Account SMS

Voorbeeld van een melding per sms.

Controleer je ‘Herkende apparaten’

Controleer periodiek deze lijst met apparaten die zijn goedgekeurd. Mocht hier om wat voor reden dan ook een apparaat tussen staan die je niet herkent dan kan je deze altijd verwijderen.

Herkende apparaten

Overzicht van herkende apparaten

Controleer je ‘Actieve sessies’

Wanneer je bij Facebook inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord wordt er op dat moment een sessie aangemaakt. Dit is een soort van cookie, echter wordt deze niet op jouw computer opgeslagen maar op een server. In de ‘actieve sessie’ lijst zie je alle actieve verbindingen en het is goed om ook deze af en toe te controleren. Je kan hier de actieve sessies verbreken en daarmee eigenlijk uitloggen. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld vergeten bent om bij iemand anders uit te loggen.

Actieve sessies overzicht

Overzicht van alle actieve sessies.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creƫren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.