Als je regelmatig blogt is het een goed idee om deze blogposts te delen op je social media. Want je wil natuurlijk graag dat die tekst – waar je al die tijd in hebt gestoken – zoveel mogelijk lezers bereikt en wordt gedeeld.

Nou kun je dat elke keer met de hand doen. Maar beter nog: je automatiseert het. Zodat op het moment dat je op de publish-knop van je WordPress-installatie drukt, je niet alleen je nieuwe blog publiceert maar er ook meteen een bericht over verschijnt op je Twitter, LinkedIn en Facebook account met een link naar je nieuwe schrijfsel. Dat scheelt werk en je hoeft je maar te focussen op één medium dat je centraal stelt in je online communicatie, namelijk: je eigen website.

Waarom delen belangrijk is

Er zijn verschillende redenen waarom delen van je blogposts op social media van belang is. Ten eerste geef je zoveel mogelijk mensen de kans je bericht te lezen. Ga er maar vanuit dat echt niet iedereen regelmatig je website checkt op nieuwe blogs. Maar de meeste mensen kijken wel dagelijks even op Twitter, Facebook of LinkedIn. (TIP: iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Voor een zo groot mogelijk bereik deel je op zoveel mogelijk social media kanalen.)

Daarnaast maak je het mensen makkelijk je bericht te verder te verspreiden. Het is nu eenmaal eenvoudiger om in Facebook op ‘delen’ te drukken dan een hele nieuwe FB-post te schrijven en daarin een link naar je blog op te nemen. Dat laatste doen maar weinigen, maar sharen gebeurt erg vaak.

En als je bericht dan eenmaal goed gedeeld wordt: helpt dat ook voor de vindbaarheid in Google. Dat werkt niet direct, maar indirect. Google neemt linkjes naar je blogpost niet mee in haar algoritme. Dus je blog stijgt niet rechtstreeks in de zoekresultaten omdat het vaak wordt gedeeld. Maar er bestaat wel een correlatie tussen veel gedeelde berichten en succes in de zoekresultaten. Mensen met een website die een link opnemen naar je blog doen dat vaak omdat ze er op social media mee werden geconfronteerd. De stijging in de zoekresultaten die hierdoor wordt veroorzaakt noemen ze wel de ‘sociale echo’.

Hoe deel je al je berichten automatisch?

Er zijn veel verschillende manieren om een WordPress-blog automatisch te delen. Als je ontzettend veel en vaak op verschillende social media kanalen te vinden bent, dan is het goed om te weten dat je via Hootsuite (een social media beheer-programma) met één druk op knop je site én al je social media kan bijwerken. Ben je iets ‘nerdier’ dan stel je een recept samen met IFTTT.

Maar wie het zichzelf graag makkelijk maakt deelt berichten via social media met behulp van een WordPress-plugin. Er zijn er heel veel ontwikkeld speciaal voor dat doel, maar ik ben fan van Jetpack. Deze plugin is ook ontwikkeld door Automatic, de drijfveer achter WordPress. Jetpack is een plugin met allerlei handige opties voor je WordPress-website. Waaronder dus het delen van je berichten op social media. In de Revealit kennisbank heb ik een aantal artikelen voor je geschreven waarin ik je op weg help. Zo kun je lezen hoe:

Tot slot ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen met het delen van berichten op social media. Hoe pak jij dit aan? Wat zijn je succesverhalen? Welke social media zet je in? Ik lees jullie reacties graag.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.