Bijna elk WordPress thema maakt gebruik van widgets. Widgets zie je vaak staan in de sidebar van je website en bevatten meestal extra functies voor je bezoekers, zoals bijvoorbeeld de meest recente artikelen, een Facebook likebox maar ook een reclamblok of ‘gewoon’ extra informatie. Een widget is eigenlijk een soort kleine module als aanvulling op je bestaande WordPress website.

Platte tekst?

Het grote nadeel van widgets voor jou als websitebeheerder, is dat je vaak alleen platte tekst kan plaatsen. Je hebt vaak niet de mogelijkheid er eenvoudig linkjes, afbeeldingen of dikgedrukte tekst in te zetten, zoals je in de rest van WordPress gewend bent. Wil je dat toch doen, dan zul je HTML codes moeten gebruiken. Voor de meeste mensen is dit onbekend terrein. Maar ik heb goed nieuws! Via een hack (of in goed Nederlands: omweggetje) kan het toch.

Widgets opmaken zonder HTML-kennis

Hoe kun je ook in widgets dik gedrukte tekst, schuin gedrukte tekst, links of afbeeldingen toevoegen, zonder kennis van HTML? Door gebruik te maken van het scherm waarmee je standaard berichten of pagina’s maakt.

Volg de onderstaande vier stappen waarin ik je uitleg wat je moet doen.

  1. Open een nieuwe pagina of bericht. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke je kiest. Je gebruik deze pagina of bericht alleen maar als voorbeeld. Daarna verwijder je het weer.
  2. Als je de pagina hebt geopend, ga dan te werk alsof je een normale pagina zou opmaken. Schrijf de tekst die je aan de widget wil toevoegen en maak die mooi op, plaats een afbeelding of link erin. Wat je wil. Heb je eenmaal alles klaar, schakel je over naar het tabblad tekst. Hier staat namelijk alles in HTML wat je net hebt getypt.
  3. Knip de HTML code, en ga terug naar de widget die je hiervoor hebt aangemaakt. Als je dit nog niet gedaan hebt, ga dan in het menu naar Weergave > Widgets. Kies bijvoorbeeld voor een tekst widget en plaats deze ergens in je thema. Zoals de sidebar. Plak hierin de HTML die je in stap 2 hiervoor hebt gemaakt. Wil je meer weten over widgets, kijk dan even hier.
  4. Sla je bewerking op en schakel over naar de voorkant van je website. Je zult zien dat je sidebar er nu heel anders uitziet.

Video uitleg

De hierboven beschreven 4 stappen heb ik ook samengevat in een video. Bekijk deze hieronder.

Meer weten over de mogelijheden van widgets in je website? Neem contact met mij op.

Over de auteur

Joshua Valentin is schrijver op deze blog. Als webdesigner en Wordpress expert helpt hij ondernemers met het creëren van hun online identiteit. Zijn voornaamste dienstverlening is het ontwerpen en bouwen van WordPress websites die in alle opzichten aan de wensen van zowel de klant als de bezoekers voldoen. Online conversie en omzet vergroten met je website is key! Wil jij ook weten wat hij voor je kan betekenen? Neem dan gerust een keertje contact met hem op of connect via LinkedIn.